Managed hosting door True

Mac OS X bereikt 10.3

Apple's 'Panther' weert spam

Dit artikel delen:

Apple lanceerde eind vorige week versie 10.3 van Mac OS X. De leverancier roemt de honderdvijftig verbeteringen in deze versie, codenaam Panther, van het besturingssysteem.

De verbeteringen betreffen niet alleen de interface, maar ook de onderliggende technologie van de Unix-variant, waaronder de beveiliging. Filevault bijvoorbeeld biedt de mogelijkheid gebruikersmappen en bestanden te beveiligingen middels encryptie. Ontsluiten gebeurt automatisch zodra de bewuste gebruiker inlogt. Gewiste bestanden worden met willekeurige data overschreven zodat herstel moeilijker of zelfs onmogelijk is. Daarnaast kan Mac OS X gebruikers na verloop van tijd automatisch uitloggen.
Verder concentreert Apple zich op anti-spammaatregelen. De meegeleverde mailclient kan automatisch spam tegenhouden, of zelfs alle berichten van afzenders die niet in het adresboek of in recent ontvangen mailberichten voorkomen. Ook houdt Mac OS X Mail beeldmateriaal en koppelingen daarnaar in spam tegen zodat de afzender geen 'bevestiging' krijgt.

Oud hernieuwd

Ook nieuw is de mogelijkheid bestanden en mappen te voorzien van gekleurde etiketten om ze zo in categorieën onder te brengen. Dit is, samen met enkele andere nieuwe snufjes, in wezen afkomstig van het Mac OS (versies tot en met 9) vóór de overstap naar de FreeBSD Unix-kern. De eerste versie (codenaam Cheetah) van Mac OS X werd drie jaar geleden gelanceerd.
Met het component Exposé biedt Apple een soepelere methode om te schakelen tussen meerdere toepassingen en taken. Omschakelen is ook te koppelen aan specifieke toetsen of muisknoppen (bij niet-Apple-muizen die meer dan één knop hebben). Mac OS X kan zich nu aanmelden bij Microsofts beheeromgeving Active Directory.
Sommige andere verbeteringen zijn afgekeken van Microsoft, zoals de optie voor snel omschakelen tussen verschillende gebruikers. Windows XP biedt die optie al, net zoals de aanwezigheid van voorkeursmappen bij het dialoogvenster voor het opslaan van bestanden. Microsoft heeft sommige van die dingen echter weer deels afgekeken van Apple.
Gebruikers moeten wel betalen voor de nieuwe versie 10.3. Een jaar geleden rekende Apple al 130 dollar voor versie 10.2 (codenaam Jaguar) en een jaar eerder ook voor 10.1 (codenaam Puma). Dit heeft al tot wat kritiek geleid, hoewel Macintosh-liefhebbers de opwaarderingsprijs ook wel verdedigbaar vinden gezien de hoeveelheid verbeteringen. Bovendien biedt Apple kortingen voor recent aangeschaft Mac-computers.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte
Ik heb een computer met windows xp er op.
Nu wil ik mijn harddisk formarteren en een OS X Panther Besturingssysteem is dat mogelijk?
Graag uw antwoord

mvg
K.Brongers

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.